Zelfstandig een museum bezoeken

Nog één ding

Nederland telt zo’n 400 musea. Velen zijn steeds meer gericht op toegankelijkheid en inclusiviteit. Audiotours worden vaker aangeboden. Geleidehonden mogen mee het museum in. In enkele musea heb je zelfs geleidelijnen.

Er is alleen één ding wat daarmee niet wordt opgelost: zelfstandig een museum bezoeken. Mensen met een visuele beperking moeten altijd hulp vragen en bijna altijd moet er iemand met ze meelopen.

De eZwayZ app biedt hier de oplossing.

implementeerden eZwayZ

Geen rechte lijn in het NEMO

NEMO is een museum waar geen rechte weg is. Er is geen route die je moet volgen en daardoor raken bezoekers soms de weg kwijt. Voor blinden en slechtzienden was het museum eigenlijk niet toegankelijk. Dat moest verbeteren.

Maaike de Vreede, projectleider bij NEMO, kwam via Stichting Accessibility in contact met eZwayZ. Samen zijn we aan de slag gegaan. Het gebouw scannen, beschrijvingen maken van alle objecten en het personeel trainen hoe om te gaan met de app.

Bezoekersmodule

Naast de routebeschrijving is ook de “Bezoekers module” ingevoerd. Met deze module geef je instructies: wat kan je hier doen, en een beeldbeschrijving: wat kan je hier zien. Die informatie zorgt ervoor dat iemand dezelfde ervaring heeft als een ziende bezoeker. De beheermodule in de cloud zorgt ervoor dat het NEMO zelf wijzigingen kan doorvoeren. 

Blije bezoeker

Een enthousiaste Engelse toerist gaf de volgende feedback: “Museums often aren't accessible to me and having an app like this actually makes it fun and enjoyable. Having audio descriptions really made me feel included and helped to understand the exhibits. This app is a game changer and has incredible potential. I would love to see it used in more museums worldwide. Thank you for all your work to make NEMO accessible. I had an amazing time and it was a highlight of my visit to Amsterdam.”

Grijp die kans

Door de gastvrijheid van jouw museum te vergroten voor mensen met een visuele beperking grijp je de kans om niet alleen meer bezoekers te trekken, maar word je letterlijk een museum voor iedereen. Want een slechtziende of blinde bezoeker heeft een even grote belangstelling voor het beleven, verwerken en genieten van een museumbezoek als ieder ander.

Zelf ervaren?

Scan of klik op de QR code om de app te downloaden. En bezoek het Rijksmuseum, NEMO of het Mediamuseum om de app zelf te ervaren. Of bezoek het AFAS Experience Center in Leusden.

Ook een toegankelijk gebouw?